• By -

Központban a látogató (?!)

Szervezõk:
Korenchy Anikó és Gyimesi Zsuzsanna,
a Pallas Oktatástörténeti Alapítvány önkéntesei

HÁTTÉR:
A Pallas Oktatástörténeti Alapítvány 1996. április 28-30. “Központban a látogató(?!)” címmel, a múzeum és a közönség kapcsolatának kérdéseivel foglalkozó, továbbképzéssel egybekötött konferenciát szervezett. A konferencia helye: Csillebérci Szabadidõ és Ifjúsági Központ, Budapest. A konferencia trénerei Sue Wilkinson és John Yorath, (South Eastern Museums Service, Education Unit, London) nagy-britanniai szakemberek valamint Vásárhelyi Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum fõigazgató-helyettese és Ungváry Fanni, a GYIK Mûhely tagja voltak.

Az angol trénerek 1996. április 26-án érkeztek Magyarországra, s konferencia elõtti két napon orientációs programokon vettek részt, melynek keretében megtekintették a Budapesti Gázmûvek Múzeumát, ahol elbeszélgettek dr. Gulyás Péterné, múzeumvezetõvel; a szegedi Móra Ferenc Múzeumot; az ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkot valamint a kecskeméti Szórakaténusz Múzeumot, ahol dr. Kriston Vízi József, igazgató kalauzolta õket végig a kiállításon.

RÉSZVÉTELI DÍJAK:
A konferencia részvételi díja: 4500,- Ft (szállással, napi 3 étkezéssel) illetve 2000,- Ft (napi 3 étkezéssel) volt. De támogatóink segítségének köszönhetõen 10 rászoruló vidéki résztvevõnek a részvételi költségébõl 3000,- Ft-ot térített a Pallas Oktatástörténeti Alapítvány.

RÉSZTVEVÕK:
A konferenciára hivatalosan 38 résztvevõ jelentkezett az ország minden részébõl, de a megnyitó napján plusz 4-5 fõ vett részt, valamint a gyakorlati foglalkozásokat a rendezvény másnapján az Iparmûvészeti Fõiskola 10 diákja és tanáruk is látogatta.

HELYSZÍN/SZÁLLÁS/ÉTKEZÉS:
A rendezvény helyszíne a csillebérci Ifjúsági és Szabadidõtábor volt. Az elõadások és foglalkozások az ifjúsági szálló nagytermében illetve tantermeiben zajlottak. Ez utóbbiak még egybenyitva is kissé kicsinek bizonyultak az akkor éppen 50 fõsre duzzadt csapatnak.
A 22 szállást is igénylõ résztvevõt 2 ágyas zuhanyozós szobákban helyeztük el olyan bungallókban, amelyeknek elõtere kiváló lehetõséget kínált a kis csoportos foglalkozásokra illetve szabad eszmecserére.
Az étkezések a tábor önkiszolgáló éttermében történtek, kivéve az elsõ esti vacsorát, amelyre hivatalosak voltak szponzoraink is. A kávészüneteket az odakészített szamovárral illetve süteménnyel oldottuk meg, amitõl azok kissé rendetlenné, de nagyon családias hangulatúvá váltak.

A KÉPZÉS/KONFERENCIA CÉLJAI:
A résztvevõk:
1.) Megosztják egymással múzeumaik közönségpolitikáját, pedagógiai kezdeményezéseik tapasztalatait;
2.) Tájékozódnak a külföldi gyakorlatról s vizsgálják azok magyarországi megvalósításának lehetõségeit;
3.) Megismerkednek a közönségvizsgálatnak, a kultúrális szolgáltatások reklámozásának módszereivel, a kultúrális programok anyagi feltételeinek megteremtésének egyes módjaival (szponzorkeresés, pályázatírás, fundraising, stb)
4.) Megismerkednek a múzeumi kommunikáció néhány speciális módszerével; elsajátítják a múzeumi tanösvény, feladatlap, feladatkártya készítésének módját; megosztják egymással a felnõtt- illetve gyermekprogramok szervezésének terén szerzett tapasztalataikat;
5.) Tájékozódnak a Nemzeti Alaptantervben elõirt témákról, amelyek múzeumaik anyagához kapcsolódnak, s megtervezik ezek lehetséges feldolgozási módját.

MÓDSZEREK:
Az itt felsorolt témacsoportokat elõadások, csoportos beszélgetések illetve mûhelymunka során dolgozták fel a résztvevõk, amelyek során az angolul nem tudók részére magyar illetve a holland résztvevõ részére angol fordításról gondoskodtunk.

KöltségekAlapítványMinisztériumRészt-vevõkSalgó és Társai Kft.British CouncilÖsszes
Szállás (résztvevõk, trénerek, szervezõk)0.-14,018.-80,000.-0.-0.-94,018.-
Konferencia terem0.-11,700,-0.-0.-0.-11,700,-
Étkezés (résztvevõk, trénerek, szervezõk)0.-49,009.-15,000.-42,337.-0.-106,345,-
Angol trénerek utazása2,836,-0.-0.-0.-72,040,-1 82,838,-
Honorárium (angol, magyar trénerek illetve vendégelõadók – vásárlási utalványok ill. ajándék formájában)4,543,-0.-0.-30,334,-0.-34,877,-
Kiadott anyagok0,-16,203,-0.-27,329,-0.-58,532,-
Busz bérlés (Csillebérctõl a Nemzeti Múzeumhoz)0,-9,070,-0.-0,-0.-9,070,-
Fénymásolás, postaköltség stb.14,549,-0,-0.-0,-0.-14,549,-
Egyéb szállítási költség2,300,-0,-0.-0,-0.-2,300,-
Társadalmi munkában végzett munka értéke60,000,-0,-0.-0,-0.-60,000,-
TOTAL84,230,-100,000,-95,000,-100,000,-72,040,-474,230,-

TÁMOGATÓK:
A konferencia megvalósulását a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium, a British Council, Salgó és Társai Kft. (Tungsram Márkaképviselet) segítették. Valamint köszönjük a következõ cégek igen jelen­tõs tárgyi segítségét is: Chronos Kft.,Chio Magyaror­szág Kft.,Color & Design Exhibits Inc., Korona Kiadó, Amerikai Békeszolgálat/ Ma­gyarország­

Previous Article

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>