• By -

Múzeumok és közösségeik

A CETAID (Community Exhibitions as Tools for Adults´ Individual Development/Közösségi kiállítások mint a felnõttek fejlesztésének eszközei) címû Grundtvig projekt záró konferenciája
Projekt szám: 12/0034-G/1130

A PROJEKT: A CETAID (Community Exhibitions as Tools for Adults´ Individual Development/Közösségi kiállítások mint a felnõttek fejlesztésének eszközei) címû két éves Grundtvig Tanulási kapcsolatok projektben magyar, portugál, olasz és brit múzeumok, örökségi helyszínek és kulturális szervezetek mûködtek együtt, hogy megosszák egymással jó gyakorlataikat és innovatív megoldásaikat, amelyekkel a helyi közösségeket bevonták a munkájukba.

A KONFERENCIA: Ez a két napos konferencia a projekt során tanultak megosztására szolgál. A konferenciát megelõzõ nap pedig lehetõséget biztosít a résztvevõknek, hogy bemutassák munkájukat a Múzeumok Majálisán, további projektekhez partnereket találjanak vagy egyszerûen csak élvezzék az európai kulturális sokszínûséget.

A RÉSZTVEVÕK: A konferenciát elsõsorban múzeumi és kulturális örökséggel foglalkozó szakembereknek ajánljuk (menedzsereknek, muzeológusoknak, közmûvelõknek, múzeumandragógusoknak és múzeumpedagógusoknak).

HÁTTÉR: A múzeumok társadalmi szerepének elõtérbe helyezése új látogatói csoportokat, partnereket és támogatókat vonzhat. A helyi közösségek bevonása a kulturális munkába egy olyan dinamikus folyamat, amelynek személyes és társadalmi hatásai akár az egyének életének átalakulását is eredményezhetik. Azok a kulturális szervezetek, amelyek bevonják a helyi civil vagy önszervezõdõ csoportokat a munkájukba, kreatív inspirációt és új ötleteket, szempontokat nyerhetnek, amely által még hasznosabbá, jelentõségteljesebbé és vonzóbbá válhatnak, minden látogatójuk és felhasználójuk számára. Nem mindig könnyû az ilyen partnerségek kialakítása, számos akadállyal találkozunk a helyi közösségek bevonása során, de ebben a projektben igyekeztünk feltérképezni a lehetséges megoldásokat, hogy ezáltal tanuljunk egymás tapasztalataiból és fejlesszük a saját gyakorlatunkat.

NYELVEK: angol és magyar (Tolmácsolás biztosítunk)

HELYSZÍNEK: MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM – www.mkvm.hu (1036 Budapest, Korona tér 1.), NÉPRAJZI MÚZEUM – www.neprajz.hu (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.), LUDWIG MÚZEUM – www.lumu.hu (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

PROGRAM:
2014. május 18. vasárnap
Múzeumok Majálisa – A partnerek bemutatkozása az MLA sátrában

2014. május 19. hétfõ
Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
9:00-9:30 Megnyitó – Köszöntõk
9:30-10:00 Motivációs elõadás: “Múzeumok és közösségek: egy vágyott kapcsolat?”
10:00-11:15 Esettanulmányok I. (Emlékek és történetek) és Beszélgetés
11:15-11:45 Kávészünet
11:45-13:00 Esettanulmányok II. (A közösség bevonása a kiállítások készítésébe) és Beszélgetés
13:00-14:30 Ebéd
14:30-15:00 Utazás a  Néprajzi Múzeumba
15:00-17:00 A Néprajzi Múzeum kapcsolódó projektjeinek megismerése és vezetés a múzeum kiállításaiban

2014. május 20. kedd
Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
9:00-9:30 Motivációs elõadás: “Múzeumok és közösségek: egy egész életre szóló kapcsolat?”
9:30-10:45 Esettanulmányok III. (Kapcsolódás a gyûjteményekhez) és Beszélgetés
10:45-11:15 Kávészünet
11:15-13:00 Esettanulmányok IV. (Tanuló közösségek, tanuló múzeumok) és Beszélgetés
13:00-14:30 Ebéd
14:30-15:00 Utazás a Ludwig Múzeumba
15:00-16:30 A Ludwig Múzeum kapcsolódó projektjeinek megismerése és vezetés a múzeum kiállításaiban
16:30-17:00 A konferencia zárása/Értékelés – A projektzáró kiadvány beharangozása

Magyar résztvevõk számára az NKA támogatásának köszönhetõen a konferencián való részvétel ingyenes, a prezentációt felajánlók számára útiköltséget, szállásköltséget elõzetes egyeztetés alapján a kerettõl függõen térítünk.

Az absztraktok beküldésének határideje: 2014. március 20.
Jelentkezési határidő: 2014. május 2.

További információ és absztraktok beküldése:
Miszné Korenchy Anikó, E-mail: mlalapitvany@gmail.com, Tel: 3630/280-7265

Regisztráció és egyéb logisztikai információk:
Scholtzné Hibay Aliz, E-mail: scholtzhibay@gmail.com, Tel: 3630/932-4438

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>