Pályázati információk

NYITOTTHÁZ / TANMŰHELY
[ 2009-03-14 ]

A Tanműhely célja, hogy a pedagógus kollégák személyes tapasztalatot szerezzenek arról, hogy milyen lehetőségeik vannak egy múzeumban: milyen múzeumi órák, foglalkozások gazdagíthatják oktatási palettájukat. A programsorozat keretében megismerkedhetnek a tananyag szemléltetését segítő, valamint az oktatási munkát kiegészítő speciális múzeumi eszközökkel és módszerekkel.

A Tanműhelyek alkalmával az általános tájékoztatáson túl a résztvevők a legújabb időszaki kiállítások interaktív feldolgozásával betekinthetnek a múzeumi órák világába: a diákok számára tervezett tárlatvezetésekbe és foglalkozásokba, valamint kézműves foglalkozáson, konkrét helyzetgyakorlatokban, drámafoglalkozásokon vehetnek részt saját kompetenciájuk növelése, illetve a múzeum és iskola közötti párbeszéd és együttműködés elmélyítésének érdekében.

A Tanműhelybe pedagógusok számára ingyenes a belépés, a múzeum ingyenesen elvihető oktatási segédanyagokat biztosít a résztvevők számára.

Időpont: minden hónap 3. csütörtök 17.00 órától / 17.00-18.00

2009. március 19.
A tárgyak második élete" - Tanulás tárgyakkal 1.

A tárgyak sajátos második életüket élik a múzeumban. A restaurátorok kezei között akár teljesen újjá is születhetnek, miután beléjük harapott az idő vasfoga. Hogyan avulnak, kopnak a tárgyak és mi történik a múzeumba kerülő használati és dísztárgyakkal?

A Tanműhely aktuális kiállítása: Műhelytitkok nyomában – Restaurált műkincsek az Iparművészeti Múzeumban című időszaki kiállítás

2009. április 16.
Zenei idő, múzeumi idő" - Tanulás tárgyakkal 2.

A múzeum legújabb különleges kiállítása a Haydn év tiszteletére készült. A bemutatott tárgyak: mechanikus szerkezetek, órák, automaták és játékok megidézik a XVIII. századot. Mit olvashatunk ki a tárgyakból felhasználóikról, készítőikről, a korról, amelyben készültek? Mi határozza meg a tárgyak értékét?

A Tanműhely aktuális kiállítása: Haydn és az idő című időszaki kiállítás

2009. május 21.
Látod...? Emlékszel...?" - Tanulás tárgyakkal 3.

A fenti kérdéseket gyakran hallhatjuk a kiállításokon. Milyen készségeket fejleszthetünk a tárgyak megfigyelésével? Hogyan használhatjuk fel a tárgyakon szereplő gazdag mintákat? Hogyan kapcsolódhatunk a különböző tantárgyakhoz múzeumi óráinkkal?

A Tanműhely aktuális kiállítása: Gyűjtők és kincsek című tartós időszaki kiállítás