UNIÓS PROJEKTEK

"Több szem..." A múzeumok nagyobb társadalmi szerepvállalás
[ 2008-12-05 ]

Jelenlegi programunk, amely 2010. augusztus 31-ig tart, és amelynek a "Több szem..." nevet (amely utal a "több szem, többet lát " közmondásra, ugyanakkor képileg megjelenít egy hosszabbodó, mert egyre több szemből álló láncot is) adtuk, több munkacsomagot foglal magába:
1. a szemléletformálás eszközeként: műhelymunkákat és ún. infórumokat
2. a szektorok közötti együttműködés kialakításának elősegítésére: fókuszbeszélgetéseket a különböző érdek-és felhasználói csoportokkal illetve kísérleti projekteket (saját programok megvalósítását valamint külsők kezdeményezését és kísérését)
3. a további tanulást, fejlődést megalapozandó: a projektekhez illetve műhelyekhez kapcsolódó szakirodalmi anyagok, ellenőrző listák fordítását, összeállítását és közzétételét Mivel célunk - a szemléletformáláson túl - elsősorban a praktikus tudnivalók átadása és a mindennapi munka során használható ötletek összegyűjtése és rendszerezése különböző aktivizáló feladatokon keresztül, ezért módszereink között gyakran szerepelnek a különféle modellezési és ötletgyűjtési feladatok valamint a kiscsoportos és páros munka, szemléltetés. Műhelyeinken igyekszünk irodalomjegyzéket a résztvevők rendelkezésére bocsátani illetve a honlapunkra feltenni, hogy ezáltal elméleti tudásukat is fejleszthessék. A fő tevékenységünk során átadott szakmai ismeretek hatása és eredménye a résztvevőink által megsokszorozódik, hiszen ha a gyakorlatba átültetik a nálunk tanultakat, akkor közművelődési munkájuk során a résztvevői létszámunk sokszorosának szerezhetnek maradandó múzeumi élményeket.
Fenti tevékenységeink célja a magyarországi múzeumi szakemberek szemléletének formálása, hogy ezáltal múzeumaik fokozottabban vegyenek részt a helyi társadalmi, szociális és gazdasági fejlesztésben.
A projekt résztvevői megismerkednek a társadalmi részvétel múzeumok számára lehetséges külföldi és belföldi jó példáival; a gyakorlati műhelymunkák során elsajátítják a helyi közösségek fejlesztéséhez szükséges készségeket; szektorokon átívelő új kapcsolatokat alakítanak ki, s ezek alapján innovatív projekteket kezdeményeznek; megismerkednek a helyi fejlesztési prioritásokkal, és munkájukat ezek fényében felülvizsgálják; az elvégzett projektekben kapacitásuk bővül, ezáltal önbizalmuk is növekszik, és fenntartóiktól való függőségük csökken; az Alapítvány kísérleti projektekjeiben természetbeni támogatáshoz illetve sajtófigyelemhez jutnak.

Konkrét rendezvényeket lásd a Konferenciák/Műhelyek menüpontban.

A projekt az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus és az Ökotárs Alapítvány és partnerei támogatásával valósul meg.

Szélesség:1432Magasság:1135    Szélesség:1876Magasság:1163   Szélesség:496Magasság:829      Szélesség:591Magasság:726   Szélesség:1521Magasság:1052    Szélesség:472Magasság:509