Pályázati információk

Családbarát múzeum, 2005
[ 2005-10-10 ]

A Múzeumok és Látogatók Alapítvány 2005. október 26-án 11 órakor a Ludwig Múzeumban a Múzeumpedagógai Évnyitó keretében átadta a Családbarát Múzeum, 2005 díjakat.

A budapesti kategória díját a Magyar Természettudományi Múzeum kapta, amelyet dr. Matskási István, főigazgató vett át.

Szélesség:1016Magasság:676

A vidéki kategória díját az esztergomi  Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum) nyerte, amelyet Kaján Imre, igazgató vett át.

Szélesség:1016Magasság:676

***

A nyáron meghirdetett szavazásra 560 érvényes jelölés érkezett, amelyekben a családok nemcsak kedvenc múzeumuk nevét küldték be, de meg is indokolták választásukat.  A látogatók jelölései és véleménye alapján a múzeumok képet kaphatnak arról, hogy a múzeumbajárók mely múzeum közönségkapcsolati munkáját értékelik nagyra, mit lehetne még esetleg fejleszteni a múzeumok és a látogatók kapcsolatában.

A látogatók az alábbi szempontok alapján közel 60 múzeumot említettek jelöléseikben:

1. Milyen emberi fogadtatásban volt részük?

2. Milyen infrastrukturális viszonyok fogadták őket?

3. A kiállítás érdekessége, bemutatási formái mennyire kötötték le őket?

4. Mennyi időt töltöttek el a múzeumban összesen?

5. Mennyire volt maradandó élmény számukra a múzeumlátogatás?

A végső eredmény a szavazatok illetve az első három múzeumot bejáró tesztcsaládok javaslatai alapján alakult ki. A szerény  pénzjutalommal járó díjat a C.Enter Információ-Technológiai Kft. is támogatja olyan tanácsadásnak és eszközöknek a kedvezményes biztosításával, amelyekkel a legjobbak még korszerűbbé, a modern bemutatási módokat kedvelők számára is vonzóbbá válhatnak.

Az ország első családbarát szállodájának, az alsópáhoki Kolping Hotelnek (www.kolping.hotel.hu), illetve a Nők Lapjának, az Irány Magyarország útikönyvek kiadójának és a Larmattan Kiadónak köszönhetően a szavazók között is ajándékokat sorsoltunk, amelyek mostanra már meg is érkeztek a szerencsés nyertesekhez.

A Múzeumok és Látogatók Alapítvány kuratóriumának elnöke, Miszné Korenchy Anikó sikeresnek ítéli az első szavazást, hiszen "ezzel felhívtuk a látogatók figyelmét a múzeumok erőfeszítéseire, amelyeket a családok tartalmasabb és kellemesebb időtöltéséért tesznek: lehetőségeikhez mérten igyekeznek mind infrastruktúrálisan, mind a kiállításokban megjelenő interaktív eszközökkel segíteni a múzeumi ismeretszerzést, szellemi töltekezést. Ugyanakkor díj a múzeumok felé is jelzi az új elvárásokat, a kor követelményeinek való megfelelés szükségességét. Reméljük, hogy a most megkezdett párbeszéd múzeumok és látogatók között jövőre újra folytatódik és a Múzeumi Majálison meghirdetendő felhívásra még többen küldik majd be jelöléseiket, véleményüket."

Az Alapítvány ezúton is köszöni az idei szavazók fáradozását, véleményét, megható történeteit.

Nyertes szavazók

Jelölések megoszlása