PUBLIKÁCIÓK

Néprajzi játéktanulmányok
[ 2004-05-28 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]

˝A gyermek a nemzet jövője s nagyrészt rajtunk áll, ezen jövőt a jelennél jobbá, szebbé tenni. Ehhez pedig a lelkes jó példa, a nevelés és tanítás egyéb tényezőin kívül a gyermekek foglalkozásának jótékony befolyásolása s így játékainak ismerete is szükséges˝ - írja 1903-ban Hathalmi Gabnay Ferenc, a magyarországi gyermekjátékkincs egyik neves gyűjtője. Ezzel a mondással magam mint gyakorló szülő nagyon egyetértek, s ezért üdvözöltem örömmel a Kriston Vízi József szerkesztette, Közös nyelv címmel megjelent könyvet, amelybe a huszadik század elejének legfontosabb néprajzi játéktanulmányaiból gyűjtött egy kötetre valót. A közös nyelv, amelyet a könyv címe jelez, természetesen a játék, amely tevékenység talán már az emberré válás óta jelen lehet az ember életében, de alaposabban kutatni, dokumentálni csak a tizenkilencedik század közepén-végén kezdték. Érdekes például rácsodálkozni arra, hogy a ma is használt hintáztatós mondókák milyen régi időkből származnak, vagy arra, hogy a ma már kiveszőfélben lévő játékoknak milyen sokféle, tájegységenként eltérő változata létezett. Az ebben a könyvben összegyűjtött tanulmányok jóvoltából ugyanis egymás mellett láthatjuk a fővárosi, a bácskai, a Göcsej vidéki, gyulai, illetve palóc és barkóföldi gyermekjátékokat, sokszínű képet kapva így a száz-százötven évvel ezelőtt Magyarországon élő gyerekek életéről. A szerkesztő, Kriston Vízi József bevezető tanulmányában pedig átfogóképet ad és a kor összefüggéseibe helyezi el a tanulmányok szerzőit, felvillantva munkásságuk egy-egy kiemelkedő pontját. Gyűjtésének és a könyv megjelentetésének nem titkolt szándéka, hogy ezáltal ihlető olvasmányt és példatárat kínáljon a mai olvasó - szülő, pedagógus stb. -számára. (Pont Kiadó)