PUBLIKÁCIÓK

Múzeumbarátok nevelése
[ 2004-05-07 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]

A Muzeománia Program kulturális örökségünk megismerésére, nemzeti értékeink megbecsülésére nevel; korszerű múzeumhasználatot tanít és élményszerűen kiegészíti a közoktatási rendszer által közvetített alapműveltségi anyagot. Teszi ezt a hazai múzeumpedagógiában egyedülálló módszerrel: a hétvégeken 4-6 fős csoportokban, egy állandó múzeumpedagógus vezetővel nyolc különböző múzeumot látogatnak meg a muzeomániás gyerekek egy érdekes, a gyerekek által választható témát körüljárva.
Alapozó programjaikon, amelyeket már középső csoportos óvodásoknak is szerveznek, általában egy-két évig vesznek részt a gyerekek, majd speciális és/vagy mini programokban folytatják. A Múzeumvarázs, Mesevilág vagy Valóságmesék című programok bepillantást nyújtanak a múzeumok kincseibe, kedvet ébresztenek a rendszeres múzeumba járásra, érzékeltetik, hogy a múzeumi tárgyak nem önmagukért valók. A speciális programok, amelyek 7-8 foglalkozás során egy átfogó témát dolgoznak fel, alkalmasak a gyermek érdeklődésének megfelelő ismeretek elsajátítására, a valóban élményt jelentő részvételre. Álljon itt néhány cím kedvcsinálónak: Csak lányoknak! I-II-III. (Leányélet régen, A híres pesti nő, Női fortélyok); Csak fiúknak! I-II-III. (Csodálatos technika); Kultúrtörténeti csemegék; Budavári történetek. A Mini programok, amelyek csak négy foglalkozásból állnak, általában valamilyen különleges témát kínálnak, mint például a Divattörténet; Kalandorok nyomában; Muzsika szárnyán; Vészhelyzetben; Múzeumi műhelytitkok vagy a Budapest, te csodás!
Minden múzeumtípust bevontak a tevékenységi körükbe: történeti és helytörténeti, régészeti, néprajzi, hittörténeti, természettudományi és mezőgazdasági, műszaki, kereskedelmi, közlekedési, művészeti, alkalmazott művészeti és zenei múzeumokat, helytörténeti gyűjteményeket és kiállításokat látogatnak a hozzájuk beiratkozott gyerekekkel.
Az Óbudai Múzeum játékkiállításán vezetett foglalkozáson - amelyen rendszeres módszertani képzésüknek köszönhetően én is részese lehettem a kutatásnak, felfedezésnek - négy óvodás korú fiú vett részt. A fiúk nemcsak a lányok játékaiba nyerhettek bepillantást egy képzeletbeli sütikészítés erejéig, hanem megismerkedhettek a különböző autókkal, fajátékokkal, illetve ólomkatonákkal is. Nagyon tetszett a módszerek változatossága: a kezükkel modellezhették a mozgatható végtagú fajátékok szerkezetét, illetve mozgását, majd ezt mindenki kipróbálhatta egy hasonló típusú mai játékon is. Az ólomkatonák kapcsán előkerült a dob, és az, ˝aki nem lép egyszerre...˝ kezdetű énekre a játékos kedvű felnőttekkel együtt menetelhettek a gyerekek.
Vadász Viktornét a program kidolgozóját személyes élményeiről és a program indulásáról kérdezgetem.
- A Muzeománia Program a Tulipán Pedagógiai Műhely tevékenységei közül nőtt ki önálló alapítvánnyá. A cél mindkét esetben a tanulási folyamat élvezetesebbé, a témák érdekesebbé tétele és az ismeretek érthetőbb módon való átadása volt. Ennek kitalálásába és vezetésébe magyar-történelem szakos tanárként kezdtem bele, majd múzeumpedagógus diplomát és kulturális menedzseri felsőfokú oklevelet szereztem. 1997-ben a TPM
egyetlen múzeumpedagógusaként még csak két kiscsoporttal kezdtem el látogatni a budapesti múzeumokat.

A foglalkozások nem voltak témákra felfűzve, a látogatások 6-8 múzeumra korlátozódtak. Jelenleg több mint 54 Pest megyei múzeum és kiállítóhely legalább 65 állandó és időszaki kiállítására látogatunk el évente a bérleti rendszerben beiratkozott 55 csoportnyi gyerekkel. 25 programtípus szerepel a kínálatban, szinte mindegyik korosztályok szerinti bontásban. A csoportok továbbra is 4-6 fő közöttiek: a bérleti rendszerből adódóan összetételük állandó, minden csoport saját múzeumpedagógus vezetőt kap, aki kalauzolja őket a különféle múzeumokban.
Az elmúlt három év során kialakított játékrendszerük segítségével kulturális nagyrendezvényeken, kiállításokon is részt vesznek. 2003-ban a Múzeumok Majálisán közönségdíjat nyertek a ˝Legélvezetesebb program˝ kategóriában.
Módszerüket szívesen megosztják az érdeklődő pedagógusokkal, múzeumi közművelőkkel a Legyél a vendégünk! szakmai program és a honlap (www.muzeomania.hu) Módszerízlelgető rovata segítségével.