PUBLIKÁCIÓK

Történelmi lapozó
[ 2004-01-23 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]

Öröm kézbe venni a Dékány Ágoston és Lacza Márta szerzőpáros nevével fémjelzett könyvet, amelyet a százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park munkatársai ajánlanak a 8-12 éves gyerekeknek. Elsősorban azoknak, akik érdeklődnek a történelem és a régészet iránt, hiszen a szerzők közel harminc éve dolgoznak együtt a különböző régészeti korokkal foglalkozó kutatókkal. Ők készítették például a rajzos részét annak a multimédia-programnak, amelyben a Régészeti Parkba látogatók megismerhetik a halomsír feltételezett temetési szertartását és építését.
A Történelmi lapozó című könyv, amely a Járó Dóra Gyermekalapítvány kezdeményezésére és támogatásával született, időrendi sorrendben mutatja be a két szerző régészeti rekonstrukciós rajzait az őskőkortól a
kunok virágkoráig, rövid magyarázó szöveggel kísérve. A viseleteket bemutató színes ábrák - amelyeken a fém felszerelési tárgyak és díszek valós leletek rajzai, míg a bőrszíjakat és textileket csak következtetések, analógiák alapján rajzolták meg - jól használhatók a történelemtanításban, hiszen a vizuális in-formáció hosszabban megmarad az emberben, teljesebb képet adva így egy-egy korról. A könyvből megismerhetjük az olyan kevésbé ismert népcsoportok viseletét, eszközeit is, mint a szkíták, szarmaták vagy a hallstatti kultúra korának emberei. Ha szorgalmasan lapozgatjuk ezt a rövid kis kiadványt, előfordulhat, hogy az abban szereplő leletek így már ismerősként köszönnek vissza egy-egy kiállítás megtekintésekor.