PUBLIKÁCIÓK

Garabonciások
[ 2003-10-31 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]

Sokszor mondják, ˝ki szelet vet, vihart arat˝. Nos, Váradi István, a tizenöt éves Garabonciás Gyermekegyüttes alapítója nem szelet vetett, hanem egy máig is létező, sőt egyre színvonalasabb, színesebb történelmi tánc- és pantomimműsorokat bemutató gyermekcsoport alapjait vetette meg, amely szerte a nagyvilágban mindenütt tapsvihart arat az elragadtatott közönség körében.
Az 1988-ban alapított együttest -amely 2001-ben elnyerte a FORD Európai Kulturális Örökség díjat - azért hozták létre, hogy az akkoriban igen népszerű történelmi játékok egy új oldaláról is bemutathassák az adott kort. Kezdetben mindössze két pár táncolt, házilag tákolt jelmezekben; mára több mint harminc, tíz és tizennyolc év közötti gyermek/fiatal táncol a csoportban.
A legkorábban csatlakozott tehetséges ifjakból azóta asszisztensek lettek. Egyikük, Fazekas Sándor így vall a kezdetekről: ˝Ötödik osztályos koromban Pista bácsi, az együttes vezetője bejött az iskolánkba, és beszélt nekünk az együttesről. Újdonság volt nekünk a történelmi társastánc, de aztán eljöttünk felvételizni, és itt ragadtunk. Bennem a negyedik év után született meg az elhatározás, hogy a táncot hivatásként folytatom. Érettségi után az ELTE Tanítóképző Karán művelődésszervezést kezdtem tanulni. Tervezem, hogy elvégzem a koreográfus szakot is, talán a Színművészeti Egyetemen.˝
Péter Boglárka 1993 óta táncol az együttesben, és jelenleg az Apor Vilmos Katolikus Tanítóképző Főiskola szociálpedagógia szakát végzi. A főiskolán tánc és drámapedagógiával is foglalkozik. Ő így emlékezik: ˝Én egy könyvtári színházbarát szakkörből kerültem az együttesbe. A szakkört Váradi István vezette, ő hívott a garabonciásokhoz. Kiskoromtól kezdve nagyon szerettem táncolni. Itt tartott a jó társaság, a hangulat. Aztán az volt az igazi, nagy öröm, amikor már velem, a szereplővel együtt készült a koreográfia. Annak is örültem, hogy én taníthattam be táncot, és láthatom a többiek sikerét.˝ A Garabonciás Gyermekegyüttes művészeti vezetője Váradi István, az együttes koreográfusa Aranyos Ágota és Tárcsa Zoltán pantomimművész. Hetente kétszer tartanak próbát. Új műsor úgy születik, hogy a hármuk által kialakított alapötletekkel elvonulnak egy hétvégi alkotótáborba. Itt a gyerekek nemcsak megismerik az új műsor hátterét, kultúrtörténeti alapjait, hanem maguk is aktív részesei lesznek az alkotás folyamatának. Tehetik ezt azért is, mivel a műsorok témái igen közel állnak hozzájuk.
Szinte a kezdetektől színesítik, gazdagítják például a Budapesti Történeti Múzeum gyermekprogramjainak vagy a Nemzeti Múzeumban megrendezett múzeumi majálisnak a műsorát. Gebhardt Margit múzeumpedagógus így nyilatkozik együttműködésükről: ˝Az idejáró közönség nagyon szereti őket, rendszeresen olvasok róluk méltató szavakat a vendégkönyvünkben. 1992 óta tartó együttműködésünk során táncaikkal nemhogy kapcsolódtak, de szervesen beleépültek a játszóházaink programjaiba, ők az »udvari táncosok<< Mátyás király udvarában.˝ Lengyelné Kurucz Katalin múzeumpedagógus hozzáteszi: ˝Igazán mintaszerű baráti és szakmai kapcsolat a mienk, általában csak egy telefon, és jönnek fellépni. Mi szívesen segítünk nekik szakmai információkkal.˝ Nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is népszerűek. Már alakulásuk évében meghívták őket a bécsi Kunsthistorisches Museum nyári szünidei gyermekrendezvényére. A zene világnapján Strasbourgban szerepeltek és táncoltatták meg közönségüket. A honfoglalás korát életre keltő táncjátékukat Portugáliában mutatták be. Művelődéstörténeti hitelességű Középkori vásár című, reneszánsz táncokkal átszőtt műsoruk tíznél több külföldi rendezvényen szerepelt, köztük a grazi karácsonyi vásáron, három éve. Kolozsváron Mátyás királyról szóló táncjátékukat látták vendéglátóik. Néhány évvel korábbi németországi fellépéseik slágere a lovagi torna volt egy ifjúsági fesztiválon. Franciaországban, Párizsban, Amboise-ban és Colmarban a francia-magyar kulturális eseményeket színesítették táncjátékukkal.
Az együttes munkája során felhalmozott tapasztalatokat másoknak is szeretnék továbbadni. Az év újdonsága a Történelmi Tánctár - reneszánsz és barokk táncok tanítására készített oktató videó, CD hangmelléklettel.
˝Én azt tartom a 15 év legnagyobb sikerének, hogy egy ilyen egyedülálló együttes - mert más történelmi táncokat és pantomimjátékokat bemutató, amatőr gyermek- és ifjúsági együttes nincs Magyarországon - egyáltalán fennmaradhatott. Örülünk, ha munkánkkal hozzájárulhattunk ahhoz, hogy az európai kulturális értéket jelentő történelmi társastáncok egyre inkább elfoglalják az őket megillető helyet az oktatásban, a kulturált szórakozásban˝ - összegezett Váradi István.