PUBLIKÁCIÓK

Letűnt korok nyomában
[ 2003-06-20 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]

A Százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park munkatársai, pontosabban a Holport Ágnes régész vezette szakembergárda a településnek nevet adó százhalmok közül az öt legnagyobb vaskori halomsír feltárásán dolgozott.
Egy szinte teljes egészében megmaradt, tölgyfából épített sírkamrát tártak fel, amikor egy tölcséresen szélesedő folyosóra bukkantak. A gerendapadlózatú, földdel takart sírépítményben egy középkorú férfi hamvait találták. Ez a lelet európai mércével mérve is egyedülálló, hiszen kevés olyan eset ismert, ahol egy őskori faszerkezetű sírkamra eredeti formájában átvészelte az évezredeket és az állandó földnedves környezetet. A restaurátorok csodát műveltek, amikor sikerült a cellulóztartlamát vesztett, repedezett gerendákat megszilárdítaniuk. Erre és a többi, ehhez hasonlóan fantasztikus leleltre alapozva épült fel ugyanis az 1996-ban megnyitott Régészeti Park, ahol az odalátogatók a
ezelőtti halomépítési és temetkezési szokásokkal is.
A Régészeti Parkban dolgozók az általuk felhalmozott tudást másoknak is szeretnék megmutatni, ezért készítették el és ajánlják iskoláknak különösen a Bronzkort kézműves technikák (Kő és csonteszközök) című, jól áttekinthető CD-ROM-ot és munkafüzetet. Ezekből megtudhatjuk, milyen hosszadalmas és fáradságos egy-egy csontból készült penge elkészítése, vagy azt, hogy eredetileg milyen virágok illatozhattak, milyen állatok szaladgálhattak a sírokon.
Azok pedig, akik kedvet kapnak, hogy maguk is kipróbáljanak néhányat a bemutatott technikák közül, a 06-23/354-591-es telefonszámon vagy matrica.muzeum@axelero.hu  címen jelentkezhetnek a Tóth Zsuzsanna múzeumpedagógus által szervezett kétórás kézműves foglalkozásokra.
A kísérleti régészet eredményeire támaszkodva alakították ki széles programkínálatukat, amelyben a gyerekek szőhetnek, fonhatnak, sövénykerítést építhetnek, csontcsiszolással különféle eszközöket állíthatnak elő, gabonát őrölhetnek, kéregedényt formázhatnak és poncolással vagy dróthajlítással bronzkori ékszereket készíthetnek. Az össze tárgykészítés eredeti tárgyakon alapul, a gyerekek korabeli motívumokat használnak és őskori technikákkal dolgoznak.
A Régészeti Parkban megrendezésre kerülő családi napokon a tárgykészítő foglalkozásokat egy keretjáték foglalja magában, amely minden alkalommal más korhoz kapcsolódik. Július 20-án a római kor, augusztus 17-én a honfoglalás kora, szeptember 21-én a középkor lesz a téma. A családokat különböző harci bemutatók, vetélkedők, filmvetítések, híres vendégek szórakoztatják, s ha megéheznek, megkóstolhatják a római csirkelevest vagy az óhallstatti babtálat. Immár két éve nyaranta megrendezésre kerül a Máglyák a Duna felett című szertartásjáték, illetve Tolcsvay Béla Csillaglánc című zenei rituáléja is. A múzeum és a Százhalom Alapítvány közösen szervezi a Régészeti Parkban megrendezett nyári táborokat, amelyek során a táborozó diákok történelmi környezetben ismerkedhetnek meg a régiek öltözködési, táplálkozási, vallási szokásaival, lakóépületeikkel, eszközeikkel.
A helytörténeti gyűjteményekhez kapcsolódnak a tanév során meghirdetett Matrica műhelysorozat foglalkozásai, amelyek egy-egy kort dolgoznak fel mesék, mondák és legendák segítségével, s amelyeket ezentúl meghatározott korosztályok figyelmébe ajánlanak majd.
Mikor a sikerélményeikről kérdezgetem a múzeum munkatársait, mesélnek arról a háromgyerekes bicskei családról, amely annak ellenére, hogy nem olcsó a múzeumi belépő, minden családi programon részt vett, illetve amikor nem tudott jönni, telefonált, hogy miért nem. Ők azok, akik rendszeresen karácsonyi üdvözlőlapot is küldenek a múzeum dolgozóinak.
Örömmel emlékeznek vissza arra az édesapára is, aki elvállalta, hogy a családi nap keretjátékában ő fogja majd korabeli ruhába beöltözve kocsin behúzni a helytartót. Annyira beleélte magát a szerepébe, hogy egész délután nagy lelkesedéssel kocsikáztatta a programon részt vevő gyerekeket.
Dobos Ágnes és Tóth Zsuzsanna elmondják, hogy mennyire örülnek minden visszatérő látogatónak. Szeretnék azonban, ha a tanárok és diákok még jobban kihasználnák a múzeumokban rejlő oktatási és nevelési lehetőségeket. Készítettek is egy ajánlást, amelyben korosztályokra lebontva bemutatják, hogy a kerettanterv mely részéhez mit kínál a múzeumuk. Szinte minden korosztály talál valamit a vizuális kultúra, technika, környezetismeret, magyar nyelv és irodalom, természetismeret és földrajz, valamint hon- és népismeret tárgyakban. Ezt az anyagot kérésre bárkinek szívesen elküldik.
A múzeum további tervei között szerepel a Régészeti Parkban létesítendő, természetes anyagokból készített, a hely hangulatához illő játszótér, illetve egy ötszáz négyzetméteres fogadóépület, amely helyet adhat különböző műhelyeknek és a kiszolgáló helyiségeknek, és így lehetővé teszi a park egész éves nyitva tartását.
Dr. Poroszlai Ildikó, a múzeum igazgatója hozzátette:
- Javasoljuk, hogy ha anyagi korlátok miatt az iskolák nem is tudnak részt venni a foglalkozásainkon, legalább mint helyszínt használják ki a történelemoktatásban. Az etyeki Columbus Utazó Gimnázium kihelyezett bemutatóórákat tart a parkban, és a Waldorf-iskolákkal is jó kapcsolatunk van. Nyitottak vagyunk a különböző igényekre, szívesen kidolgozunk igény szerinti programokat vagy akár módszertani továbbképzéseket is tartunk pedagógusoknak. Reméljük, hogy így segíthetjük a tanárokat abban, hogy a múzeumunk több lehessen, mint egyszerű kirándulási helyszín.