PUBLIKÁCIÓK

Képességfejlesztés, kreativitás, játék
[ 2003-02-28 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]

˝Ave Cézár!˝ - kurjantgatott hároméves lányom, mikor egyéves kisöccse megtette az első önálló lépéseit, s mi megtapsoltuk. A tapsolás előhívta belőle néhány héttel ezelőtti múzeumi élményét, amikor egy vasárnap délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum ˝Ave Caesar˝ című Históriás Történeti Játszóházán vettünk részt. Az i. sz. 202-re visszatekintő keretjátékban, amelyben az uralkodó meglátogatta Pannonia tartományt, különböző mesterségek képviselői vonultatták fel műveiket. Írástudók sorakoztak fel stílussal teleírt viasztábláikat bemutatva. Mások az általuk készített tetőzáró cserepeket hozták el Septimius Severus császárnak. Mellettük mozaikkészítők, ékszerkészítők dicsekedtek munkáikkal. Jelen voltak a mímesek is, akik saját készítésű maszkjaikban egy színdarabbal is szórakoztatták a kegyes urat. Természetesen a légiósok sem hiányozhattak - az őket alakító gyermekek maguk készítette pajzsaikkal és légiósjelvényeikkel meneteltek a köszöntésnek helyet adó előcsarnokba. A jó hangulatot fokozta még a kocsiverseny,illetve az állatviadalok - természetesen az állatok ˝bőrébe˝ is vállalkozó gyermekek bújtak. Köszönet illeti azokat a felnőtteket, akik minden hónap második vasárnapján lehetővé teszik a részt vevő gyerekeknek ezt az élménydús délelőttöt, közöttük említsük meg Lovas Mártát és Turcsányiné Kesik Gabriellát, akiknek kulcsfontosságú szerepük volt az immár több évtizedes múltra visszatekintő játszóház elindításában, és van azóta is a működtetésében.
A korok, helyzetek, amelyekbe beleélhetjük magunkat, havonta változnak: ˝Kossuth Lajos azt üzente... ˝ - ez a címe a 48-as játéknak. Itt egy huszárezred zászlószentelési ünnepségén vehetünk részt, amelyet a vándorszínészek előadása zár. A játékhoz természetesen magunk készítjük el huszárcsákónkat, dobunkat, a zászlót, keszkenőinket, női tarsolykánkat, kokárdánkat. Vagy ha úgy tetszik, vándorszínészként is kipróbálhatjuk magunkat. A középkori játékban egy vásárt elevenítenek meg a
résztvevők, s itt fejdíszt, ékszert, fűszerszámos zsákocskát készíthetnek, a pénzveréssel ismerkedhetnek vagy képmutogató táblát festhetnek az érdeklődő gyerekek, akik igen gyakran visszatérnek, és sokadszor is részt vesznek ugyanabban a programban, hogy újabb és újabb csoport munkájába kapcsolódjanak be.
A nagy sikerre és a megújuló igényre való tekintettel a múzeum Közművelődési Főosztálya kidolgozta és akkreditáltatta a Históriás Játszóházhoz kapcsolódó 30 órás módszertani képzést, amelyet pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek ajánlanak, s amelyről szívesen adnak felvilágosítást a 317-7806-os vagy a 327-7749-es telefonszámon.
A Nemzeti Múzeumban folyó múzeumpedagógiai tevékenység másik, hosszú évek során sikeresen kialakított formája az általában egy-másfél órás, a kiállítás helyszínén tartott és arra épülő iskolai kiegészítő foglalkozás. Ez tulajdonképpen egy, a magyar történelem nagy korszakait indító vagy lezáró, a tanmenetbe építhető ˝történelemóra˝, melynek keretében a tanulók megismerkedhetnek az adott kor tárgyi világával és életmódjával. A múzeumi programokat kézműves foglalkozásokkal, esetenként játéklapokkal teszik színesebbé. Emellett évente száznál több olyan tárlatvezetést is tartanak, amelyek ugyancsak az iskolai tanterv keretében elsajátítható ismeretek kiegészítését, gazdagítását szolgálják. A Nézzünk együtt kiállítást! című 60 órás képzésük, amely az állandó történeti kiállítás múzeumpedagógiai feldolgozását kínálja, szintén a tanároknak szeretne segíteni abban, hogy csoportjuk látogatását minél jobban saját igényeikhez igazíthassák, s ne legyenek rászorulva annyira a múzeumi munkatársak vezetésére.
˝A két akkreditált tanfolyamunk mellett még két intézmény múzeumpedagógiai oktatásában veszünk részt: az ELTE-n nemrég indított négy féléves képzésben, illetve a kaposvári Tanítóképző Főiskola művelődésszervező képzésében - mondja Kesik Gabriella, a Közművelődési Főosztály megbízott vezetője a tanárokkal folyó munkáról.˝
A Nemzeti Múzeum az elindítója és máig is a fő szervezője a Múzeumok majálisának, amely az utóbbi években már kétnapos rendezvénnyé terebélyesedett. Ezen a tavaszi ünnepségen, amely mostanra már múzeumi szakmai programokkal is összekapcsolódott, a legfőbb cél mégis a magyarországi múzeumok pedagógiai munkájának és változatos, közönségcsalogató programjainak a bemutatása.
˝A 200 éves múzeum újabb kiállításainak rendezésekor egyre inkább előtérbe kerülnek a tudományos szempontok mellett a látogatók igényei - mondja Berhidai Magdolna, aki 1987 óta segíti a Közművelődési Főosztály munkáját. - Jó példa volt erre Tompos Lilla és Kiss Erika A szépség dicsérete című kiállítása, ahol az eredeti műtárgyak felnagyított másolatait és textilmintákat tapinthattak, a korra jellemző illatot szagolhattak kicsik és nagyok.˝
A hagyományos kalauzolások mellett ma már olyan tárlatvezetéseket is szerveznek az állandó kiállításaikon, amelyek keretében egy-egy témakör évszázadokat átfogó ívét rajzolják meg, vagy éppen egy adott korral kapcsolatban már meglévő általános ismereteket érdekes ˝apróságokkal˝, ˝csemegékkel˝ egészítenek ki. A gyönyörű római kori lapidárium (kőtár) kövei számos izgalmas témát kínálnak: a vallási és temetkezési szokások bemutatásán keresztül átfogóan bemutatható Pannónia provincia élete vagy a légiós katonák és segédcsapatok fegyverzete, vagy akár a római divat és öltözködés itteni jellegzetességei. Az állandó történeti kiállítás lehetőséget ad például arra, hogy a XVI-XVII. századi ötvöstárgyak megfigyelésével nyomon kövessük az étkezési szokások változását. Egy-egy szakrestaurátor vezetésén pedig alapanyag és készítési technika szerint is áttekinthetők egyes emlékek, így volt már példa az írott emlékek - a római katonai diplomától az 1943-ban készített útlevélig  - vizsgálatára is.
A Magyar Nemzeti Múzeum aktívan együttműködik más múzeumokkal. Ennek egyik emlékezetes eseménye volt a Séták a múzsák kertjében című családos programsorozat, amelyen csak előreváltott bérlettel lehetett részt venni, s amelyben a Nagytétényi Kastélymúzeummal és a budapesti Néprajzi Múzeummal közösen mutatták be a barokk kor különböző oldalait. Más alkalmakkor - így a magyar kultúra napján, a múzeumok tavaszán vagy Szent Iván napján -  központi témákat dolgoznak fel más múzeumokkal együtt.