PUBLIKÁCIÓK

AZ ALAPÍTVÁNYRÓL
PROJEKTEK
Szakembercserék
Konferenciák/Műhelyek
Uniós projektek
Publikációk
Online kérdőív
Módszertani könyvek
Könyvtár
Tanácsadás
HÍREK, AKTUALITÁSOK
INTERAKTÍV ÖTLETEK
HASZNOS LINKEK
ENGLISH

Partnereink:
IT partnerünk:
CENTER.HU Kft.


Az Alapítvány működését 2006 és 2010 között az NCA támogatta.
Studio1 Kft.

Brekegnek, zümmögnek, ciripelnek
[ 2002-11-29 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]
 
A kétszáz éves Magyar Természettudományi Múzeumban nemcsak a kutatók ˝matathatnak˝, hanem minden látogató, aki a patinás falak között megtekinti a múzeum interaktív kiállításait. Az évforduló tiszteletére rendezett programsorozatnak része volt a Matató kutató˝ című októberi program is. A sok látogatót vonzó nap során a múzeum hat ˝csodabogara˝ (azaz kutatója) várta a kérdéseket az ősmaradványokról, a bogarakról és lepkékről, a virágporszemekről, a fenyővarrásról és a koponyákról.
Farkas Éva, a Könyves Kálmán Gimnázium biológia szakos tanára, aki tizenegyedik osztályos fakultációs csoportját hozta el a programra, így értékelte a múzeumban töltött órákat: ˝Ha csak lehet, máskor is elhozom a csapatot. Tetszik, hogy a múzeum folyamatosan megújul. Különösen az interaktív részek tetszenek, mert ez az, ami igazán leköti a figyelmet.˝
Hasonló lelkesedéssel beszélt Pálházi Valéria preparátor is: ˝Szívesen jöttem ide, és örültem, amikor láttam, hogy az érdeklődő gyerekek milyen okos kérdéseket tettek fel. Érdemes máskor is hasonló programot szervezni.˝
Holler Judit múzeumpedagógus hat éve dolgozik a múzeumban. Ő mesélt az eddigi, illetve a kétszáz éves évforduló tiszteletére szervezett programjaikról. Minden hónap első hétfőjén zajlik a kakukktojás-
kereső játék. Novemberben a tudósok rádió által is közvetített beszélgetése, az Egyiptomról szóló fotókiállítás megnyitója, illetve az Azmindsemmi kávéház vonzza a látogatókat. Decemberben tudományos előadások, illetve a december 15-én 10-16 óra között megrendezendő karácsonyi játszóház tarthat számot nagyobb érdeklődésre. Minden hónapban könyvkiállítás nyílik, illetve bemutatják a hónap műtárgyát. Az iskolákat rendszeresen, évente kétszer értesítik programjaikról, aktuális kiállításaikról, új kiadványaikról. Arra szeretnék biztatni a tanárokat, hogy keressék fel a múzeumot, hogy így tisztázhassák az igényeket és a lehetőségeket. Ekkor nyugodt körülmények között bemutathatják a tanároknak a kiállításokat és a kiállítási témákat feldolgozó segédanyagokat.
A természettel nemcsak a kiállításokon, hanem a Természetbúvár-teremben lehet még szorosabb kapcsolatba kerülni. Az 1992 óta működő teremben - amely hétköznap
10-16 óra között előzetes bejelentés alapján fogad csoportokat, illetve hét végén a családos látogatókat - más törvények uralkodnak, mint általában egy múzeumban. Itt minden kézbe vehető, alaposan megfigyelhető.
A bálna állkapcsát, az elefánt koponyáját, a kitömött barna medvét csak több mázsás súlya miatt nem emelgeti senki, de a Hamupipőke-tál magvait a legkisebbek is lelkesen válogatják. A sünit szúrós természete ellenére mindenki megsimogatja. A felfüggesztett madarak mintha csak megpihentek volna a szelek szárnyán, de bármelyik pillanatban újra meglengethetnék szárnyaikat. A kőzetek az elmúlt évmilliókról regélnek, régen kihalt élőlényeket is bemutatva. Ezen a pár négyzetméteren az élettelen és élő természetnek csak egy kis szelete látható, ám a nagypapáktól az unokákig mindenki talál valami érdekeset. Magnóról folyamatosan állatok csivitelnek, brekegnek, zümmögnek, ciripelnek, és ki győzné felsorolni hányféle hanggal adják a világ tudtára, hogy ők is léteznek. A Szimatszonda fioláiba rejtett illatok felismerése gyakran még a jó orrúaknak is fejtörést okoz. A Titkos szekrény segítségével pedig mindenki kipróbálhatja, hogy milyen ügyesen ˝lát a kezével˝.
Abban, hogy a Természetbúvár-teremben szép számmal legyenek látni és tapintani való érdekes állatbőrök vagy más tárgyak is, sokat segített a 200. évforduló tiszteletére szervezett programok egyike: a Most mutasd meg! című adományozási és szakértői nap, ahol a látogatók megkérdezhették értékes vagy értékesnek vélt tárgyaikról a szakembereket, illetve az általuk gyűjtött tárgyakat a múzeumnak adományozhatták. Ez a program emlékeztet legjobban a múzeum alapítására, amelyet tulajdonképpen 1802-re datálhatunk, amikor Széchényi Ferenc gróf a nemzetnek felajánlotta könyvtárát, hogy így megvesse egy közmí-velődési tudományos központ, egy nemzeti könyvtár alapjait. Feleségének ásványgyűjteménye alapozta meg a természettudományi részleget a könyvtárból lassan kialakuló Nemzeti Múzeumban. Az 1848-49-es szabadságharc leverését követő megtorpanás után újra tudományos társaságok alakultak, folyóiratok indultak, virágzott a tudomány. A művelt nagyközönség adományokkal is segítette a nemzet múzeumának méltó fejlődését.
A trianoni békeszerződés és a gazdasági válság miatt elszegényedett nemzet nem volt képes sokat áldozni múzeumaira. Ennek ellenére Tasnádi Kubacska András (1902-1977) vezetésével modern, szenzációszámba menő őslénytani kiállítás nyílt.
Az 1940-50-es évek fordulójától újra intenzíven folytak a magyarországi növénytani és állattani kutatások. Az 1956-ban kiégett Afrika-kiállítás pótlására Széchenyi Zsigmond és társai kezdtek Afrikában gyűjteni.
1996-ban a múzeum új, első önálló helyén, a Ludovika épületegyüttesben elhelyezett kiállításának megnyitásával új korszak kezdődött a múzeum történetében. ˝Szakítva a hagyományos kiállításrendezési gyakorlattal, a bemutatni kívánt folyamatokat, törvényszerűségeket több, a megértést segítő interaktív elemmel, az átélést megkönnyítő installációval, hang-, fény- és színhatással jelenítjük meg. Legfőbb kiállításrendezési alapelveink: interaktivitás, játékosság és rendszerszemlélet. A természettudományos megközelítés mellett, a jelenségek történelmi, irodalmi, néprajzi interpretációjának is helyet adunk˝ - mondja Holler Judit.
˝Folytatódik a Ludovika épületeinek rekonstrukciója, új kiállítóterek, raktárak és egy reprezentatív, sokoldalúan felhasználható közönségforgalmi tér készül. Közel 3000 négyzetméterrel bővül a múzeum -mondja Bajzáth Judit, a Közművelődési Főosztály vezetője. Az új kiállítások a Föld élővilágának múltját, jelenét és jövőjét mutatják majd be háromféle módon. Itt is igyekszünk közvetlenül, vidáman, humorosán, családiasan befogadhatóvá tenni a mai modern természettudomány eredményeit. Felfedezésre, aktív cselekvésre szeretnénk buzdítani látogatóinkat, hogy így kialakulhasson a homo ludovicus, azaz a visszatérő látogató, aki múzeumunkat már nemcsak múzeumnak, hanem kulturális játszó- és találkozóhelynek tekinti.˝
vissza