PUBLIKÁCIÓK

Gyermekbarát múzeum
[ 2000-10-13 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]

Gyermekzsivajtól és munkazajtól volt hangos szeptember 15-én a Néprajzi Múzeum aulája. Az Élő népművészet című (október 1-jéig nyitva tartó) kiállításhoz kapcsolódtak azok a kézműves-bemutatók és foglalkozások, amelyek során a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták ügyességüket mézeskalács-díszítésben, kézi szövésben, gyertyaöntésben, nemeztárgyak készítésében és más érdekes népi mesterségekben. Szeptember 24-én újra kézműves-foglalkozást tartottak a Cifraszűr című kiállítás zárórendezvényeként.

A múzeum nemcsak rendezvényekkel, illetve rendszeres filmvetítéssel igyekszik népszerűsíteni kiállításait, hanem foglalkozásokat is ajánl az iskolák számára. Múzeumpedagógusaik elkészítettek egy általános és középiskolások számára ajánlott munkacsomagot is. Ebben színes diaképekkel illusztrálva ismertetik a kiállítást, szépirodalmi példákat idéznek, könnyen megtanulható népdalok kottáját és szövegét mellékelik, különböző korosztályok számára kidolgozott feladatokat adnak, illetve ismeretterjesztő és szakirodalmat ajánlanak. A csomag segítségével a vidékről érkező tanárok is jól felkészülhetnek, s felkészíthetik diákjaikat is, akiknek így nagyobb élmény a kiállítás, és ott szerzett ismereteik tartósabbak lesznek. A múzeum foglalkoztató termében pedig valóban kézzelfogható élményekkel gazdagodhatnak a gyerekek, hiszen műtárgymásolatokat, különböző anyagokat vehetnek kézbe, s kézművestechnikákat próbálhatnak ki.
A munkacsomagról, illetve feladatlapokról és a rendezvényekről, foglalkozásokról készséggel adnak felvilágosítást a Közönségkapcsolati Osztály munkatársai a 473-2440-es telefonszámon.