PUBLIKÁCIÓK

Amit a kábítószerekről tudni kell
[ 1999-12-17 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]

˝Sokan beszélhettek és sokfélét mondhattak már Neked a drogokról! Az információk között talán el is tévedtél, vagy elbizonytalanodtál. A tiltott gyümölcs élvezete, a titok, amely körüllengi az illegális drogok élvezetét, a haverok beszámolója bárkit megrendíthet, elgyöngítheti az ellenállást. A veszélyek, veszélyforrások jelentőségüknél kisebbre zsugorodhatnak˝ -szólítja meg a látogatókat az Oktatási Minisztérium szórólapja az Amit a kábítószerekről tudni kell című kiállításon a Mosonyi utcában. Az április 26-ig nyitva tartó kiállítás célja a serdülők, a szülők és a tanárok informálása, a tények bemutatása. Elsősorban nem sokkolni akar, bár azok az 1955-ből származó naplórészletek és fényképek, amelyek egy kábítószerre rászokó orvos kálváriáját és motivációit írják le, meglehetősen hátborzonga-tóak és megrázóak. A személyes élményeken át jelenik meg az a közönyösség, amely a hosszas kábítószer-fogyasztás eredményeképpen kialakult, és amely megnehezítheti egy volt fogyasztónak a visszailleszkedését az őt körülvevő világba.
Ezt a veszélyt mutatják be azok az ismeretterjesztő panelek is, amelyek a rászokás fázisairól, a különböző drogok hatásairól s
a megvonás tüneteiről adnak képet. Az Ifjúsági és Sportminisztérium, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és az Országos Rendőrfőkapitányság által összeállított információs blokkok megismertetnek különböző statisztikai adatokkal és a kábítószer-csempészés módjaival, valamint felderítésükkel.
Megismerkedhetünk a kábítószer-fogyasztás és -terjesztés büntetőjogi következményeivel, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság prevenciós munkájával. Az Oktatási Minisztérium pedig bemutatja saját megelőző programjait és ˝A drogmentes, szebb életet˝ jelszó minden betűjére egy-egy tanácsot ad, amely segíthet a kábítószerek elkerülésében. A záró panelek a terápiás közösségeket és a függőségbe került fogyasztókat ellátó rendszereket mutatják be.
Szerdán és szombaton a kiállításon jelen van a Sziget Droginformációs Alapítvány szaktanácsadója, kortárs segítője, akivel az érdeklődők elvonulhatnak egy rejtettebb sarokba, hogy elmondhassák aggodalmaikat, feltegyék kérdéseiket, melyekkel mások előtt nem hozakodnának elő.
A kiállítást rendező dr. Sági Zoltán elmondta, hogy a cél a nemet mondani tudás segítése volt.
A kábítószer-fogyasztás a testi romboláson kívül társadalmi rombolást is végezhet a felhasználók életében, mert a kábítószer megszerzéséhez szükséges pénzt előbb-utóbb illegális módokon fogják előteremteni, s így elkerülhetetlen a teljes lezüllés.
A kiállítás 2000. április 26-ig tekinthető meg a Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeumban (1087 Budapest, Mosonyi u. 7. Telefon: 313-8633)