ELŐZMÉNYEK

Elérhetőségek
Előzmények
Közhasznúsági beszámoló

Központban a látogató (?!)

Szervezők:
Korenchy Anikó és Gyimesi Zsuzsanna,
a Pallas Oktatástörténeti Alapítvány önkéntesei

HÁTTÉR:
A Pallas Oktatástörténeti Alapítvány 1996. április 28-30. "Központban a látogató(?!)" címmel, a múzeum és a közönség kapcsolatának kérdéseivel foglalkozó, továbbképzéssel egybekötött konferenciát szervezett. A konferencia helye: Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ, Budapest. A konferencia trénerei Sue Wilkinson és John Yorath, (South Eastern Museums Service, Education Unit, London) nagy-britanniai szakemberek valamint Vásárhelyi Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese és Ungváry Fanni, a GYIK Műhely tagja voltak.

Az angol trénerek 1996. április 26-án érkeztek Magyarországra, s konferencia előtti két napon orientációs programokon vettek részt, melynek keretében megtekintették a Budapesti Gázművek Múzeumát, ahol elbeszélgettek dr. Gulyás Péterné, múzeumvezetővel; a szegedi Móra Ferenc Múzeumot; az ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkot valamint a kecskeméti Szórakaténusz Múzeumot, ahol dr. Kriston Vízi József, igazgató kalauzolta őket végig a kiállításon.

RÉSZVÉTELI DÍJAK:
A konferencia részvételi díja: 4500,- Ft (szállással, napi 3 étkezéssel) illetve 2000,- Ft (napi 3 étkezéssel) volt. De támogatóink segítségének köszönhetően 10 rászoruló vidéki résztvevőnek a részvételi költségéből 3000,- Ft-ot térített a Pallas Oktatástörténeti Alapítvány.

RÉSZTVEVŐK:
A konferenciára hivatalosan 38 résztvevő jelentkezett az ország minden részéből, de a megnyitó napján plusz 4-5 fő vett részt, valamint a gyakorlati foglalkozásokat a rendezvény másnapján az Iparművészeti Főiskola 10 diákja és tanáruk is látogatta.

HELYSZÍN/SZÁLLÁS/ÉTKEZÉS:
A rendezvény helyszíne a csillebérci Ifjúsági és Szabadidőtábor volt. Az előadások és foglalkozások az ifjúsági szálló nagytermében illetve tantermeiben zajlottak. Ez utóbbiak még egybenyitva is kissé kicsinek bizonyultak az akkor éppen 50 fősre duzzadt csapatnak.
A 22 szállást is igénylő résztvevőt 2 ágyas zuhanyozós szobákban helyeztük el olyan bungallókban, amelyeknek előtere kiváló lehetőséget kínált a kis csoportos foglalkozásokra illetve szabad eszmecserére.
Az étkezések a tábor önkiszolgáló éttermében történtek, kivéve az első esti vacsorát, amelyre hivatalosak voltak szponzoraink is. A kávészüneteket az odakészített szamovárral illetve süteménnyel oldottuk meg, amitől azok kissé rendetlenné, de nagyon családias hangulatúvá váltak.

A KÉPZÉS/KONFERENCIA CÉLJAI:
A résztvevők:
1.) Megosztják egymással múzeumaik közönségpolitikáját, pedagógiai kezdeményezéseik tapasztalatait;
2.) Tájékozódnak a külföldi gyakorlatról s vizsgálják azok magyarországi megvalósításának lehetőségeit;
3.) Megismerkednek a közönségvizsgálatnak, a kultúrális szolgáltatások reklámozásának módszereivel, a kultúrális programok anyagi feltételeinek megteremtésének egyes módjaival (szponzorkeresés, pályázatírás, fundraising, stb)
4.) Megismerkednek a múzeumi kommunikáció néhány speciális módszerével; elsajátítják a múzeumi tanösvény, feladatlap, feladatkártya készítésének módját; megosztják egymással a felnőtt- illetve gyermekprogramok szervezésének terén szerzett tapasztalataikat;
5.) Tájékozódnak a Nemzeti Alaptantervben előirt témákról, amelyek múzeumaik anyagához kapcsolódnak, s megtervezik ezek lehetséges feldolgozási módját.

MÓDSZEREK:
Az itt felsorolt témacsoportokat előadások, csoportos beszélgetések illetve műhelymunka során dolgozták fel a résztvevők, amelyek során az angolul nem tudók részére magyar illetve a holland résztvevő részére angol fordításról gondoskodtunk.

Költségek Alapítvány Minisztérium Részt-vevők Salgó és Társai Kft. British Council Összes
Szállás (résztvevők, trénerek, szervezők) 0.- 14,018.- 80,000.- 0.- 0.- 94,018.-
Konferencia terem 0.- 11,700,- 0.- 0.- 0.- 11,700,-
Étkezés (résztvevők, trénerek, szervezők) 0.- 49,009.- 15,000.- 42,337.- 0.- 106,345,-