CÉLKITŰZÉSEK

Elérhetőségek
Előzmények
Közhasznúsági beszámoló

Az Alapítvány tartós közérdekű célja:

A magyarországi múzeumok látogatói kapcsolatainak javítása, a múzeumi művelődés népszerűbbé tétele a látogatók körében.

Az Alapítvány tartós közérdekű célját az alábbi konkrét tevékenységekkel valósítja meg:

• konferenciákat, tanácskozásokat és műhelyeket szervez, tart és bonyolít múzeumok, galériák és kiállítóhelyek dolgozóinak és pedagógusoknak, valamint a szakirányú felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak illetve egyes esetekben a képzéseken résztvevő pedagógusok diákjainak;
  • nyári táborokat és múzeumpedagógiai oktatási programokat szervez, tart és bonyolít múzeumok, galériák és kiállítóhelyek dolgozóinak és pedagógusoknak, valamint a szakirányú felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak illetve egyes esetekben a képzéseken résztvevő pedagógusok diákjainak;
  • képzéseket és továbbképzéseket szervez, tart és bonyolít múzeumok, galériák és kiállítóhelyek dolgozóinak, valamint a szakirányú felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak és pedagógusok számára szakirányú témákban;
  • képzéseket és továbbképzéseket szervez, tart és bonyolít múzeumi dolgozók, a múzeumokkal foglalkozó non-profit szervezetek dolgozói, a múzeumok baráti körének tagjai illetve a szakirányú felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak valamint pedagógusok számára az európai uniós integrációt segítő készségek elsajátítására (stratégiai tervezés, projekttervezés és kivitelezés, pályázatírás, önkéntesekkel való foglalkozás stb.);
  • pedagógusok és múzeumi dolgozók számára múzeumi kiadványokat, módszertani és szakmai anyagokat (nyomtatott, illetve audio és video/CD, illetve távoktatási anyagokat) ír, fordít, szerkeszt, rögzít, kiad és forgalmaz;
  • múzeumi anyagokat gyűjt illetve vásárol, amelyekből későbbiekben létrehozza a Múzeumi Információs és Képzési Központot, amely telefonon, személyesen illetve elektronikus és hagyományos levélben információkat ad az érdeklődőknek a múzeumokat, galériákat, kiállítóhelyeket érintő kérdésekben, valamint a gyűjtött anyagokat könyvtárrendszerben illetve egy számítógépes adatbázis által bárki által hozzáférhetővé teszi;
  • igény szerint tanácsadási szolgáltatást nyújt múzeumok, kiállítóhelyek, kiállításszervezők illetve az oktatás bármely szintjén részvevők részére a közösen kijelölt témákban. Ezen szolgáltatásokat saját vagy szerződéssel alkalmazott munkatársai nyújtják helyszíni látogatás után írásban, telefonon illetve személyesen;
  • információnyújtással (verbális, audiovizuális, audio, elektronikus levél illetve nyomtatott levél, kiadvány, információs anyag formájában) segíti a magyar illetve a külföldi múzeumi szakembereket nemzetközi kapcsolataik kiépítésében;
  • külföldi kutatási és tanulmányi ösztöndíjak felkutatásával, saját kutatási és tanulmányi ösztöndíjak kiírásával, pályázatírással és szakmai gyakorlatok, tanulmányutak és cserelátogatások megszervezésével segíti a magyar illetve a külföldi múzeumi szakemberek tapasztalatszerzését, könnyítve ily módon a magyarországi múzeumok európai uniós integrációját;
  • nyelvtanfolyamokat, nyelvi felméréseket, képzéseket szervez, tart és bonyolít múzeumok, galériák és kiállítóhelyek dolgozóinak a múzeumi szolgáltatások hatékony ellátása illetve a külföldi tendenciák és gyakorlat megismerésének megkönnyítése érdekében;
  • felméréseket és kutatásokat végez vagy végeztet a múzeumok közönségkapcsolatait érintő kérdésekben;
  • saját vagy ideiglenesen alkalmazott munkatársaival közreműködik kiállítások és figyelemfelhívó kampányok szervezésében.